Vetesurdegsgrund


Ingredienser
Portioner: 1 sats
Dag 1, morgon

1 tsk surdegsgrund av råg
1/2 dl ljummet vatten (à 100 g)
1 dl ekologiskt vetemjöl special (à 50 g)

Dag 2, kväll

1 1/2 dl ekologiskt vetemjöl special (à 67 g)
1 dl ljummet vatten (à 100 g)

Gör så här
Dag 1, morgon: Blanda samman ingredienserna i en burk,Lägg på ett lock (men skruva inte fast det så att det blir tätt), eller täck med plastfolie. Låt burken stå varmt, gärna runt 25ºC.
Skaka burken försiktigt ungefär var 12:e timme.
Dag 2, kväll: Tillsätt mjöl och vatten och rör om ordentligt.
Efter 12 timmar bör surdegen ha kommit igång. Det ser man på att den har ökat i volym och bubblar livligt. Har den inte kommit igång, låt stå ytterligare 12 timmar, häll ut allt utom 50 gram (per sats du bakar) och gör om processen för dag 2, kväll.

Om du inte ska baka med vetesurdegsgrunden direkt, ställ in den i kylen och mata den ca 1 gång i